ČERSTVÉ SÝRY

11.05.2022

Stále se setkávám s předsudkem, že čerstvý sýr není nic moc. Nechápu to. Pokud chcete do sebe dostat bílkovinu v té nejčistší podobě je to právě s čerstvým sýrem. Je to rychle kysaný produkt a proto i jednoznačně zdravý. Pokud někomu vadí množství tuku v plnotučném čerstvém sýru je varianta bez tuku. 

Já se zaměřila na JOGURTOVÝ SÝR, ČERSTVÝ SÝR, LUČINU a SALÁTOVÝ SÝR/něco jako BALKÁN/, KAŽDÝ MÁ SVÉ KLADY. ZÁPORY NEMAJÍ. VŠECHNY VARIANTY SE JEDNODUŠE DAJÍ DĚLAT S MINIMEM TUKU a VŮBEC JE NESROVNÁVEJTE S KUPOVANÝMI PRODUKTY. Dělám je ze SKYRU a pak JSOU JEMNÉ A LEHOUČKÉ. AŽ NA LUČINU, TAM PROSTĚ TA SMETANA MUSÍ BÝT.

a teď trochu podrobněji.

JOGURTOVÝ SÝR - je to vlastně překapaný hustý jogurt. Tím dostanete mazací konzistenci. Já ho ještě mírně zalisuji, aby dostal tvar a mohl se krájet. Dá se ale i mazat. Je to základ absolutně do všeho. Můžete zvolit jakoukoliv přísadu a to i marmeládu a bude to mňamka.

ČERSTVÝ SÝR - Tento sýr by jste si s marmeládou nedali. Je aromatičtější, sýrovější a velice dobrý s bylinkami. Dá se krájet na plátky. Lze si ho dát i do salátů, ale je par trochu mazlavý. Nejlépe se hodí na pečivo a zeleninu k tomu.


LUČINA - NO  popravdě nejsem MADETA a tak LUČINA v mém podání je trošku jiná i proto, že postup mám trochu přizpůsobený sobě. Jednoznačně v ní ale nesmí chybět smetana , takže je to kalorická bomba. Protože nemám lis na kostičky, tak ji dávám do kelímku a to mi umožňuje ji dělat pěkně vláčnou. Troška soli jí dodá šmrnc. No a pažitka je nezbytnou součástí gurmánů.

SALÁTOVÝ SÝR - Tak to je moje originální vychytávka. Dá se srovnat tradičním BALKÁNEM, který každý zná, ale jenom konzistencí. Jak je mým zvykem zase je docela jiný, pro mě ale lepší. Není tolik slaný a s různými příchutěmi jako třeba sezamové semínko je překvapivě návykový. Takže pokud chcete léto strávit se zeleninovými saláty, tak tenhle sýr vám bude chutnat.