MÁSLO A PODMÁSLÍ

04.09.2022

Mlékem se zabývám již dlouho a mým cílem vždy bylo zpracovat mléko tak, aby se nic nevyhodilo a neznehodnotilo. Nejde jen oto udělat sýr je potřeba dále pracovat s produkty, které takovým procesem vznikají. Naplánovat si správné využití třeba 20l mléka dá docela zabrat. Je jasné, že z něj můžete udělat jen sýr, ale pak vám i tak zbyde syrovátka a ta má v sobě ještě schovanou ricottu. Tu uděláte a máte rázem 10l čiré syrovátky. Je škoda ji vyhodit má spoustu využití a je zdravá, ale lidi jsou nedůvěřivý, takže mi zbývá a je to škoda. Tudíž to co zbyde nabízím prasátkům. 

To samé se děje při výrobě másla. Vezmete 30l mléka a stáhnete smetanu no a rázem máte 15l odstředěného mléka a 5l smetany z ní uděláte máslo a hnedle máte 2l podmáslí. Pokud tento cyklus otočíte dvakrát, tak nebudete vědět, co s tím odstředˇákem dělat a o podmáslí ani nemluvě a pokud se vám několikrát nepovede máslo je to katastrofa. Byla jsem docela v koncích. Nejlepší bylo třepat zavařovačkou. DĚSNÝ

NO, ALE UŽ TO JDE. POSUNULA JSEM HRANICE, I KDYŽ JE TO K SMÍCHU, A MÁSLO JE NA SVĚTĚ.

S TÍM TEDY SOUVISÍ TO PODMÁSLÍ A MOHU VÁM GARANTOVAT, ŽE BUDETE PŘEKVAPENÍ, JAK JE LAHODNÉ I PO TÝDNU V LEDNICI. Samozřejmě vznikne otázka, co s ním pokud ho bude zase větší množství?

Musí se dále zpracovat a to je další výzva . Pít takové množství je o zdraví.