POLOTVRDÉ A TVRDÉ SÝRY

12.03.2023

TO JE MOJE SRDCOVKA. JE, ALE NÁKLADNÁ. POTŘEBUJETE OPRAVDU VELKÉ NADŠENÍ PRO VĚC, TRPĚLIVOST A HODNĚ MLÉKA. KDYŽ UŽ SE DO TOHO PUSTÍTE, NEMÁ CENU ČEKAT MĚSÍCE NA JEDEN SÝR JE TŘEBA JICH UDĚLAT VÍC, ABY SE DALO VYSLEDOVAT, CO JE SPRÁVNÉ A DOBRÉ. 

Pokud jste hobík jako já, bude vás to stát především čas. Než si uděláte systém, promění se vaše kuchyň v jeden velký chaos. Neustále budete zavaleni použitým nádobím a sýrovou hmotou, kterou musíte zpracovat. Neustále budete muset plánovat, co s tím. Sýrařských potřeb, které k takovému sýraření potřebujete je nespočet. A jsou tu i ztráty, které vás nesmí odradit. To poslední, co vám může zlomit vaz je uskladnění sýra, aby dobře zrál. No a s tím se pere opravdu každý, kdo nemá k dispozici vhodný zrající prostor a to z nás hobíků má málo kdo a tak se to řeší všelijak. Zkuste / mimo lednici / někde udržet dva měsíce  10 až 14 stupňů po celý rok. Opravdu to chce být pro věc zapálen. 

Takže, tohle všechno už mám za sebou. Mám systém, čas, pomůcky i mléko. Nějaké ztráty jsou bohužel vždycky, s tím se musí počítat, ale i tak mě to pokaždé velice mrzí. Není to jen ztráta samotného výrobku, ale i času a mléka, které není momentálně levné. Kdybych měla kravku nebo kozy, bylo by to lepší.

No a teď něco o těch mých mazlících. Nejraději dělám 3 kiláky, protože ve velkém kole sýr lépe zraje, zdá se mi. Nechávám je zrát 2 - 3 měsíce. Za tu dobu se v nich utvoří malé bublinky a celý sýr jakoby provětrají. Někdo je nazval velmi mile KRAJEČKOVÝM SÝREM. Malé kilové sýry jsou rychlejší, ale ten proces zrání je stejný. Jak je to možné nevím, ale praxe ukázala, že mu stačí měsíc a je výborný. Různé příchutě, které do nich používám jsou jen takovým zpestřením chuti. Základ je vždy stejný. 

a co ochrana sýrů? Tak to je také vyřešeno. V mých podmínkách se osvědčila sůl a omývání. 

Voskovala jsem - špatně, Natírala jsem - špatně, SŮL JE NEJLEPŠÍ, pak se dá sníst celý a kůrka je skoro jak parmezán. / po Česku /

VŠICHNI MÁME TENDENCI SROVNÁVAT, ALE TO V MÉM PŘÍPADĚ NEDĚLEJTE. MOJE SÝRY JSOU JINÉ NEŽ TY Z BĚŽNÝCH OBCHODŮ. MÁM JE RÁDA A JSOU POCTIVÉ.