TEPLOTA

31.05.2021

Už roky bojuji s teplotou při zrání sýrů. Udržet 12 - 14 stupńů ve sklípku je pro mě docela oříšek. O vlhkosti ani nemluvě. Přitom, pokud se to daří jsou moje sýry dobře vyzrálé a mají lesklé bublinky. Odzkoušeno. To je prý důležité, jelikož je to známka toho, že je to OK. Chut´ není hořká a já mám dobrý pocit, že má práce není zbytečná. Velké sýry musím nechat zrát nejlépe 2 měsíce a to především v zimě / kdy kolísá teplota dolů / nebo parném létě / kdy jde zase rychle nahoru / dá zabrat. Museli  jsme tedy upgradovat :-) hlídání teploty i vlhkosti mazlíkem JERRYM, který byl nejprve na baterky / to se neosvědčilo /, ted´ je na drát / to je super / a mě nezbývá nic jiného, než občas zajít do SKLÍPKU a zkontrolovat, jestli mají sýry náležitý komfort. Momentálně je tam docela narváno, a tak se každý den modlím, aby nepřišly vedra. Už jsem na 13 - 14 a každý stupeń by byl znát. K uzrání už jim chybí jen pár týdnu. Takže, i když se nám nelíbí to velmi studené jaro, tak v tomto ohledu jsem já spokojená :-)