TRVANLIVOST MÝCH SÝRŮ
Už zde mám článek o skladování sýrů. Upřímně je to věda a proto i když jsem u zdroje, tak si radši vezmu menší kousek , který jsem schopná zpracovat do 14 dnů. Víc asi otevřené nevydrží. Vím, že ho dáte do lednice / upřímně já taky /, ale je rozdíl v čem. Já preferuji pečící papír a i ten po pár dnech vyměním. Pohlcuje vlhkost, která sýru v lednici nedělá dobře. Měkký sýr po otevření zpracujte co nejdříve 2-3 dny po otevření.
Já omývám sýr po celou dobu zrání solným roztokem. To vytvoří ochranu a pevnou krustu. Takže pokud se vám na povrchu sýra objeví plíseň, tak se nelekejte stačí ho zase omýt a bude v pořádku. POKUD SE VÁM, ALE OBJEVILA ZELENÁ NABO DOKONCE ČERNÁ, TAK JE VÁŠ SÝR UŽ MOC DLOUHO V NEVHODNÉM PROTŘEDÍ.
NĚKDO HO DÁ CHUDÁKA I ZMRAZIT, ALE TO MĚ TRHÁ SRDCE. NARUŠÍTE TÍM VŠECHNO CO JE V SÝRU DOBRÉ A JEDNOZNAČNĚ MUSÍ JINAK CHUTNAT. POKUD HO CHCETE DÉLE UCHOVAT, TAK ZAVÁKUOVAT A PAK MŮŽE BÝT DLOUHOU DOBU V LEDNICI.
DO MRAZÁKU MŮŽETE DÁT NASTROUHANÝ SÝR. TEN TO VYDRŽÍ. PROČ TO NEVÍM, ALE JE TO TAK.
Jiná věc jsou moje sušené tyčky. TY JEDNOZNAČNĚ NEPATŘÍ DO LEDNICE, ALE NA SUCHÉ MÍSTO. Pokud jsou v krabičce vydrží dlouho / ale nevím jak, 14 dní určitě / pokud je máte v sáčku a ve větším množství / 10 sáčků / je dobré sáček pootevřít, ale i tak by měly vydržet alespoň 14 dní. Tyčky obsahují nějakou tu vlhkost, takže pokud natáhnou další je tu možnost, že se zapaří a začnou se kazit.
PROTO JE LEPŠÍ NEHAMTAT A OBJEDNAT SI MÍŇ.