SÝRY A VŠECHNO MOŽNÉ Z MLÉKA

KDO SI OBJEDNÁ TEN MÁ.

777696766

                                                          

TO JSEM JÁ

TOHLE VŠECHNO VÁM UŽ MOHU NA PŘÁNÍ VYROBIT. Používám kravské mléko, jelikož kozu nemám a kdo má je daleko, ale hledám. Možná bude letos v červnu.

NEJSEM PROFÍK, ALE HOBÍK. SÝRAŘENÍM SE BAVÍM A DĚLÁM RADOST SVÉMU OKOLÍ. 

PIKANTNÍ POMAZÁNKY Z RICOTTY

MLÉKAŘENÍ JE RUTINA, ALE KDYŽ SE CHCI VYBLBNOUT DĚLÁM POMAZÁNKY. JE TO ZÁBAVA A ZATÍM CHUTNAJÍ. JENOM SE NESMÍTE BÁT NOVÉHO. VŽDY JSOU ALE ČERSTVÉ.

VAJÍČKOVÁ, PALIVEC, PAŽITKOVÁ, MRKVOVÁ a SALÁMOVÁ.

JEN JEDNO JE NUTNÉ DODRŽET. DLOUHO NA NĚ NEKOUKAT A SNÍST JE.

VÁHA : 200g

JOGURTOVÝ SÝR 

/ Labneh / čistý nebo s bylinkami. 

Jemný dobře roztíratelný sýr z bílého jogurtu. Je nejlepší ho zbaštit hned, ale vydrží i týden. Ráda si hraji s příchutěmi a tak střídám bylinky podle nálady nebo co zrovna roste. 

Je výborný ke křupavému pečivu, zelenině. Na sladko i naslano. Trošku zředěný vám nahradí kefír do salátu. Je lehčí a jemnější než LUČINA , ale chutná stejně.

VÁHA : +- 250g


ČERSTVÝ SÝR

Klasika, která se neomrzí. Dělám ho s medvědím česnekem,bylinkami, chilli nebo jen čistý s trochou soli. 

Hodí se na cokoliv, kamkoliv do čehokoliv.

4 dny uleželý je výborný.

VÁHA : celý +- 320g, 

SALÁTOVEC

VŠICHNI VĚDÍ, CO JE TO BALKÁNSKÝ SÝR, ŽE? 

TAK TENTO SÝR JE NĚCO PODOBNÉHO, JEN JE MŮJ. SÝR JE NALOŽENÝ V SOLNÉM NÁLEVU, ALE NENÍ PŘESOLENÝ JE TAK AKORÁT. V LEDNICI VYDRŽÍ VÍC JAK TÝDEN I VÍC

 VŠICHNI ZNÁME ŠOPÁK, ŽE? ALE I NA MASO JE FAJN.

VELMI DOBŘE SE HODÍ NA ZAPÉKÁNÍ VŠEHO DRUHU.

MŮŽETE HO MÍT TAKTO VE SKLE NEBO V SÁČKU NA STROUHÁNÍ.

VÁHA: JAK SE POVEDE

NAKLÁDANÉ SÝRY

Jemně pikantní čerstvé sýry s různými příchutěmi. Naložené v rostlinném oleji s kořením a cibulkou. DOKONALÉ NA PÁRTY NEBO JEN TAK NA SVAČINKU.
VÁHA :200g, 350g nebo PÁRTY KYBLÍK

 NITĚ 

Smetanové, vrzavé, nepřesolené nitě, a když začnete provázkovat nestačíte se divit. Co je to provázkování? Dělení nití na nitky, aby vám snědení takové nitě trvalo alespon jednu minutu.

Děti je nazvaly HADÍM SÝREM a milují ho. Stejně jako dospěláci. Každému přináší radost. Když se zapletou do copu je to fajn dárek pro každého milovníka sýrů. Zatím je dělám z kravského mléka , ale možná se zadaří a budou i kozí.

Pokud je chcete, je třeba mi dát dva dny na výrobu. Dám vám je  nezamražené. Pokud vám vydrží delší dobu než den, můžete si je zamrazit sami. Nic se s nimi nestane. Rozmrazujte pozvolna a po vytažení ze sáčku vydržte a nechte je trochu oschnout. Budou lepší.

VÁHA : 250g - 500g


UZLÍKY

JSOU STEJNĚ DOBRÉ JAKO NITĚ, ALE TOLIK NEVRŽOU JSOU JEMNÉ A SAMI SKÁČOU DO PUSY.

DAJÍ SE DOBŘE UDIT NEBO PŘIDÁVAT DO SALÁTU MÍSTO MOZZARELEK.

VÁHA : 250g, 500g NEBO NA VÁHU

COPÁNKY

Nitky spletené do copánku jako dárek udělají vždy radost. Jsou stejně dobré a stejně návykové jako nitě, ale jedí se pomaleji.

MOHOU BÝT I UZENÉ.

VÁHA : NA KUSY A PAK NA VÁHU. 12ks +- 250g

RICOTTA 

Ricotta je poslední fáze zpracování mléka a tak je jasné, že obsahuje málo tuku, dost bílkovin a má mléčno sladkou chut´. Já už do ní nic nepřidávám je tedy taková jaká je. Hned po vykapání ji mixuji a je pak jemná a vláčná nebo ji ještě tročku dochutím a dám tvar ve formě. 

Je to bezva produkt se svou specifickou chutí. 

Není potřeba vymýšlet složité recepty. Hodí se všude tam , kam by jste dali zakysanou smetanu, tvaroh nebo tučný taveňák. Na pomazánky, do omáček, s pestem do těstovin na palačinky, do pečení. Prostě naslano i na sladko. 

VÁHA : 250g

ZÁKYS

JE TO JEDNODUŠE JOGURTOVÉ MLÉKO S RŮZNÝMI PŘÍSADAMI. NA SLADKO, NA SLANO NEBO S OVOCEM ČI ZELENINOU. S OVOCNÝMI SYRUPY MĚ MOC CHUTNAJÍ. RÁNO VÁS TO DOBŘE NAKOPNE. MŮŽETE HO TAKÉ POUŽÍT JAKO DRESING DO SALÁTU. JÁ HO DĚLÁM SE SYROVÁTKOU, TAKŽE JE NABUŠENÝ VITAMÍNAMA. KAM SE HRABE ACTIMEL :-)

 NA OCHUTNÁNÍ 250 ML. JINAK KLIDNĚ LÁHEV SEBOU.

UZENÝ UZEL - TOP

Když se vám začne dařit tažený sýr máte možnost si začít vymýšlet. Pokud k tomu máte udírnu je vyhráno. Pár uzlů se nepovede dobře vyudit to je proces hledání, ale pak to blikne a máte dobrý produkt.

Já osobně nemám moc ráda uzené a tak jsem hledala na slepo, ale tohle je i pro mě dobré.

Doporučuji krájet na tenké plátky a pokládat na čerstvou bagetku se semínky a máslem.

VÁHA : jak se podaří zauzlovat. 


POLOTVRDÝ SÝRY / MOJE GOUDA

Jsou z plnotučného kravského mléka, mléčné kultury a kapkou syřidla, sůl. Bez konzervantů, ale i tak vydrží 14 dní i více. Když je nakrojíte , tak je zabalte do pečícího papíru a v lednici vydrží. Stačí jen odkrajovat a kontrolovat. Nesvědčí mu vlhkost, takže je dobré papír občas vyměnit. . Nenakrojený bude stále zrát. Nejlépe při teplotě 12 stupňů.

KDYŽ BUDETE MLSAT, TAK HO NECHTE NA KUCHYNI OHŘÁT. LÉPE SE ROZVINE JEHO CHUTˇ.

Moje sýry nesrovnávejte s těmi v obchodě jsou jiné. Budˇ vám chutnají nebo ne. Jsou jen z mléka, kultury, a kapkou  syřidla. Žádná éčka ani stabilizátory. Takže se nevyplatí si je šetřit, ale je lepší je sníst. Budou další. Nastrouhaný je boží.

SÝROVÉ PIKANTNÍ KŘUPKY

No co k tomu říct. Křupky jsou křupky a tyhle jsou samo sebou z mého sýra, Mají specifickou chuť a když je dochutím kořením nemají chybu.

Problém je, že na ně potřebuji polotvrdý sýr a ten zraje. NIKDY HO NEMÁM MOC, TAKŽE TĚHLE KŘUPEK POŘÁD NENÍ DOST.

 JEMNÝ SÝR SE SMETANOU 

/ LUČINA /. 

Ve své podstatě je to jogurt zbavený syrovátky , kterou nahradí smetana a špetka soli. Vznikne tak jemný, hladký a dobře roztíratelný sýr s velmi příjemnou chutí.

Můžete ho jíst jen tak nebo si ho zpestřit různou příchutí. Čerstvé bylinky jsou super. Stačí zamíchat. 

Bezvadný je s pečivem. Takový čerstvý chlebový rohlík s tímto sýrem vás dokonale uspokojí a s rajčetem je to  bomba. Do omáček je skvělý.

VÁHA : 200g

  MĚKKÝ TVAROH i TVRDÝ TVAROH

Tvaroh se zdá, že je to brnkačka, ale domácí výroba má své úskalí. Nesmí být hořký a v tom je ten zádrhel. Mě se už daří a jsem tomu ráda. Chce to získat rutinu. Tvaroh je na všechno. Dá se použít kamkoli. Je možné ho použít třeba i do palačinkového těsta, stačí ho jen rozmixovat na řídko. Píšu o něm více v zápisníku.

Je to prostě základ do všeho.

VÁHA : 300g

PLNOTUČNÝ JOGURT

Hustý, jemný a krémový skoro bez syrovátky. Když si ho doplníte něčím sladkým a oříšky je to supr dezert. 

 Kombinace : ovocný dip, sypání, smetanový jogurt a oříšky je moje pohlazení pro vás. Mléko je zahřáté na 95 stupňů, takže jogurt dlouho vydrží čerstvý.

Nicméně se dá využít jak na sladko, tak naslano s bylinkami nebo do pečení a tak. Skládá se z kravského mléka, kultury.

 Žádný stabilizátor ani ochucovadla. Přesto vám v lednici vydrží několik dní. 

VÁHA : 200g, 350g, 500g nebo více dle přání. 

SKYR - nízkotučný jogurt se spoustou bílkovin.

Jedná se o zakysaný produkt zbavený tuku i přebytečné syrovátky. 

Je překvapivě lehký a jemný. Nejsem si jistá, jestli ho dělám přesně jako na Islandu, ale podstata je stejná a chutˇ podle mě skvělá. Dělám ho z kravského , odstředěného mléka. Kdyby nebyl tak dobrý vydržel by docela dlouho v lednici a chutˇ bude stále super. S různými příchutěmi je to neodolatelný, málo kalorický, ale vydatný pamlsek. / čokoláda, ovoce, vanilka atd./ Stejně jako obyčejný jogurt i SKYR můžete použít naslano. Dlouho vydrží.

VÁHA : 200g , 350g 

SMETANA

MÁM JI OBČAS.

 

SYROVÁTKA

Je to to poslední, co zbyde po výrobě všech těch mléčných dobrot, ale právě v ní zůstanou velmi prospěšné složky, které se v sýřenině nezachytí. Svářím ji na 87 stupňů, takže dlouho vydrží dobrá.

Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, H, C a E[1]. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek[zdroj?]. Dále obsahuje bílkoviny a také laktózu.

Vychlazená a přidaná k ovoci do Smoothie je skvělá. Lze do ní přidávat i zeleninu třeba okurku. Myslím, že je to výborná náhrada mléka do pokrmů, koktejlů, sladkostí, ale prý i do koupelí. Prozpívá tělu zevnitř i z venku.

LÁHEV SEBOU NEBO 250ML NA OCHUTNÁNÍ PRO ODVÁŽNÉ.

SUŠENÉ TYČKY/KOUSKY

TĚŽCE NÁVYKOVÁ VĚC, COŽ MĚ TĚŠÍ. S RADOSTÍ POSÍLÁM I POŠTOU.

VÁHA : 130g sáček , 250g krabička - nebo podle přání na váhu.

Na přání nakrájím na malé kousky ve stejné váze. MÁTE POCIT, ŽE DÉLE VYDRŽÍ, ale ne.

Domácí máslo

Nic jednoduchého, ale stojí to zato. Čistá smetana, špetka soli a někdy bylinky. Je výborné, ale nevydrží tak dlouho jako to kupované. Nemám tam ty stabilizátory a je v něm i trocha toho podmáslí. Máslo se po utlučení musí vypírat ve studené vodě a vždy tam něco málo zbyde. Moje vydrží max. 3 týdny, ale dá se bez problémů zamrazit.

Bylinkové máslo je skvělé na maso z grilu nebo jen tak na pečivo. V mnoha zemích ho nechají schválně zrát, aby mělo takovou svoji charakteristickou chuť. Pak je to něco mezi máslem a sýrem.

MÁM HO OBČAS a v malém množství, spíš na ochutnání.


PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO - GHÍČKO

Je to super náhrada za máslo i oleje. Chu´t jídla je více máslová a ghí se nepřepaluje jako máslo. Je zbaveno bílkovin a skládá se jen z čistého máslového tuku. Palačinky vám budou chutnat mnohem víc. Hodně se používá v Indii a tak i bez lednice vám velmi dlouho vydrží dobré.


JEN OBČAS. SPÍŠ NA OCHUTNÁNÍ.

Obaly a recyklace 

Jsem nadšený hobík, obaly jsou pro mě dost nákladné, takže preferuji recyklovat / pokud to jde /.

Po domluvě je možné plnit i do vlastní nádoby, sklenic nebo kelímků.

SKLENĚNÉ OBALY BY BYLO FAJN ROZHODNĚ VRACET.