SÝRY A VŠECHNO MOŽNÉ Z MLÉKA
KDO SI OBJEDNÁ TEN MÁ.
777696766
TO JSEM JÁ
TOHLE VŠECHNO VÁM UŽ MOHU NA PŘÁNÍ VYROBIT. Používám kravské mléko, jelikož kozu nemám a kdo má je daleko, ale hledám. Možná bude letos v červnu.
NEJSEM PROFÍK, ALE HOBÍK. SÝRAŘENÍM SE BAVÍM A DĚLÁM RADOST SVÉMU OKOLÍ.
PIKANTNÍ POMAZÁNKY Z RICOTTY
MLÉKAŘENÍ JE RUTINA, ALE KDYŽ SE CHCI VYBLBNOUT DĚLÁM POMAZÁNKY. JE TO ZÁBAVA A ZATÍM CHUTNAJÍ. JENOM SE NESMÍTE BÁT NOVÉHO. VŽDY JSOU ALE ČERSTVÉ.
VAJÍČKOVÁ, PALIVEC, PAŽITKOVÁ, MRKVOVÁ a SALÁMOVÁ.
JEN JEDNO JE NUTNÉ DODRŽET. DLOUHO NA NĚ NEKOUKAT A SNÍST JE.
VÁHA : 200g
JOGURTOVÝ SÝR
/ Labneh / čistý nebo s bylinkami.
Jemný dobře roztíratelný sýr z bílého jogurtu. Je nejlepší ho zbaštit hned, ale vydrží i týden. Ráda si hraji s příchutěmi a tak střídám bylinky podle nálady nebo co zrovna roste.
Je výborný ke křupavému pečivu, zelenině. Na sladko i naslano. Trošku zředěný vám nahradí kefír do salátu. Je lehčí a jemnější než LUČINA , ale chutná stejně.
VÁHA : +- 250g
ČERSTVÝ SÝR
Klasika, která se neomrzí. Dělám ho s medvědím česnekem,bylinkami, chilli nebo jen čistý s trochou soli.
Hodí se na cokoliv, kamkoliv do čehokoliv.
4 dny uleželý je výborný.
VÁHA : celý +- 320g,
SALÁTOVEC
VŠICHNI VĚDÍ, CO JE TO BALKÁNSKÝ SÝR, ŽE?
TAK TENTO SÝR JE NĚCO PODOBNÉHO, JEN JE MŮJ. SÝR JE NALOŽENÝ V SOLNÉM NÁLEVU, ALE NENÍ PŘESOLENÝ JE TAK AKORÁT. V LEDNICI VYDRŽÍ VÍC JAK TÝDEN I VÍC
VŠICHNI ZNÁME ŠOPÁK, ŽE? ALE I NA MASO JE FAJN.
VELMI DOBŘE SE HODÍ NA ZAPÉKÁNÍ VŠEHO DRUHU.
MŮŽETE HO MÍT TAKTO VE SKLE NEBO V SÁČKU NA STROUHÁNÍ.
VÁHA: JAK SE POVEDE
NAKLÁDANÉ SÝRY
NITĚ
Smetanové, vrzavé, nepřesolené nitě, a když začnete provázkovat nestačíte se divit. Co je to provázkování? Dělení nití na nitky, aby vám snědení takové nitě trvalo alespon jednu minutu.
Děti je nazvaly HADÍM SÝREM a milují ho. Stejně jako dospěláci. Každému přináší radost. Když se zapletou do copu je to fajn dárek pro každého milovníka sýrů. Zatím je dělám z kravského mléka , ale možná se zadaří a budou i kozí.
Pokud je chcete, je třeba mi dát dva dny na výrobu. Dám vám je nezamražené. Pokud vám vydrží delší dobu než den, můžete si je zamrazit sami. Nic se s nimi nestane. Rozmrazujte pozvolna a po vytažení ze sáčku vydržte a nechte je trochu oschnout. Budou lepší.
VÁHA : 250g - 500g
UZLÍKY
JSOU STEJNĚ DOBRÉ JAKO NITĚ, ALE TOLIK NEVRŽOU JSOU JEMNÉ A SAMI SKÁČOU DO PUSY.
DAJÍ SE DOBŘE UDIT NEBO PŘIDÁVAT DO SALÁTU MÍSTO MOZZARELEK.
VÁHA : 250g, 500g NEBO NA VÁHU
COPÁNKY
Nitky spletené do copánku jako dárek udělají vždy radost. Jsou stejně dobré a stejně návykové jako nitě, ale jedí se pomaleji.
MOHOU BÝT I UZENÉ.
VÁHA : NA KUSY A PAK NA VÁHU. 12ks +- 250g
RICOTTA
Ricotta je poslední fáze zpracování mléka a tak je jasné, že obsahuje málo tuku, dost bílkovin a má mléčno sladkou chut´. Já už do ní nic nepřidávám je tedy taková jaká je. Hned po vykapání ji mixuji a je pak jemná a vláčná nebo ji ještě tročku dochutím a dám tvar ve formě.
Je to bezva produkt se svou specifickou chutí.
Není potřeba vymýšlet složité recepty. Hodí se všude tam , kam by jste dali zakysanou smetanu, tvaroh nebo tučný taveňák. Na pomazánky, do omáček, s pestem do těstovin na palačinky, do pečení. Prostě naslano i na sladko.
VÁHA : 250g
ZÁKYS
JE TO JEDNODUŠE JOGURTOVÉ MLÉKO S RŮZNÝMI PŘÍSADAMI. NA SLADKO, NA SLANO NEBO S OVOCEM ČI ZELENINOU. S OVOCNÝMI SYRUPY MĚ MOC CHUTNAJÍ. RÁNO VÁS TO DOBŘE NAKOPNE. MŮŽETE HO TAKÉ POUŽÍT JAKO DRESING DO SALÁTU. JÁ HO DĚLÁM SE SYROVÁTKOU, TAKŽE JE NABUŠENÝ VITAMÍNAMA. KAM SE HRABE ACTIMEL :-)
NA OCHUTNÁNÍ 250 ML. JINAK KLIDNĚ LÁHEV SEBOU.
UZENÝ UZEL - TOP
Když se vám začne dařit tažený sýr máte možnost si začít vymýšlet. Pokud k tomu máte udírnu je vyhráno. Pár uzlů se nepovede dobře vyudit to je proces hledání, ale pak to blikne a máte dobrý produkt.
Já osobně nemám moc ráda uzené a tak jsem hledala na slepo, ale tohle je i pro mě dobré.
Doporučuji krájet na tenké plátky a pokládat na čerstvou bagetku se semínky a máslem.
VÁHA : jak se podaří zauzlovat.
POLOTVRDÝ SÝRY / MOJE GOUDA
Jsou z plnotučného kravského mléka, mléčné kultury a kapkou syřidla, sůl. Bez konzervantů, ale i tak vydrží 14 dní i více. Když je nakrojíte , tak je zabalte do pečícího papíru a v lednici vydrží. Stačí jen odkrajovat a kontrolovat. Nesvědčí mu vlhkost, takže je dobré papír občas vyměnit. . Nenakrojený bude stále zrát. Nejlépe při teplotě 12 stupňů.
KDYŽ BUDETE MLSAT, TAK HO NECHTE NA KUCHYNI OHŘÁT. LÉPE SE ROZVINE JEHO CHUTˇ.
Moje sýry nesrovnávejte s těmi v obchodě jsou jiné. Budˇ vám chutnají nebo ne. Jsou jen z mléka, kultury, a kapkou syřidla. Žádná éčka ani stabilizátory. Takže se nevyplatí si je šetřit, ale je lepší je sníst. Budou další. Nastrouhaný je boží.
SÝROVÉ PIKANTNÍ KŘUPKY
Problém je, že na ně potřebuji polotvrdý sýr a ten zraje. NIKDY HO NEMÁM MOC, TAKŽE TĚHLE KŘUPEK POŘÁD NENÍ DOST.
JEMNÝ SÝR SE SMETANOU
/ LUČINA /.
Ve své podstatě je to jogurt zbavený syrovátky , kterou nahradí smetana a špetka soli. Vznikne tak jemný, hladký a dobře roztíratelný sýr s velmi příjemnou chutí.
Můžete ho jíst jen tak nebo si ho zpestřit různou příchutí. Čerstvé bylinky jsou super. Stačí zamíchat.
Bezvadný je s pečivem. Takový čerstvý chlebový rohlík s tímto sýrem vás dokonale uspokojí a s rajčetem je to bomba. Do omáček je skvělý.
VÁHA : 200g
MĚKKÝ TVAROH i TVRDÝ TVAROH
Je to prostě základ do všeho.
VÁHA : 300g
PLNOTUČNÝ JOGURT
Hustý, jemný a krémový skoro bez syrovátky. Když si ho doplníte něčím sladkým a oříšky je to supr dezert.
Kombinace : ovocný dip, sypání, smetanový jogurt a oříšky je moje pohlazení pro vás. Mléko je zahřáté na 95 stupňů, takže jogurt dlouho vydrží čerstvý.
Nicméně se dá využít jak na sladko, tak naslano s bylinkami nebo do pečení a tak. Skládá se z kravského mléka, kultury.
Žádný stabilizátor ani ochucovadla. Přesto vám v lednici vydrží několik dní.
VÁHA : 200g, 350g, 500g nebo více dle přání.
SKYR - nízkotučný jogurt se spoustou bílkovin.
Jedná se o zakysaný produkt zbavený tuku i přebytečné syrovátky.
Je překvapivě lehký a jemný. Nejsem si jistá, jestli ho dělám přesně jako na Islandu, ale podstata je stejná a chutˇ podle mě skvělá. Dělám ho z kravského , odstředěného mléka. Kdyby nebyl tak dobrý vydržel by docela dlouho v lednici a chutˇ bude stále super. S různými příchutěmi je to neodolatelný, málo kalorický, ale vydatný pamlsek. / čokoláda, ovoce, vanilka atd./ Stejně jako obyčejný jogurt i SKYR můžete použít naslano. Dlouho vydrží.
VÁHA : 200g , 350g
SMETANA
MÁM JI OBČAS.
SYROVÁTKA
Je to to poslední, co zbyde po výrobě všech těch mléčných dobrot, ale právě v ní zůstanou velmi prospěšné složky, které se v sýřenině nezachytí. Svářím ji na 87 stupňů, takže dlouho vydrží dobrá.
Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, H, C a E[1]. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek[zdroj?]. Dále obsahuje bílkoviny a také laktózu.
Vychlazená a přidaná k ovoci do Smoothie je skvělá. Lze do ní přidávat i zeleninu třeba okurku. Myslím, že je to výborná náhrada mléka do pokrmů, koktejlů, sladkostí, ale prý i do koupelí. Prozpívá tělu zevnitř i z venku.
LÁHEV SEBOU NEBO 250ML NA OCHUTNÁNÍ PRO ODVÁŽNÉ.
SUŠENÉ TYČKY/KOUSKY
TĚŽCE NÁVYKOVÁ VĚC, COŽ MĚ TĚŠÍ. S RADOSTÍ POSÍLÁM I POŠTOU.
VÁHA : 130g sáček , 250g krabička - nebo podle přání na váhu.
Na přání nakrájím na malé kousky ve stejné váze. MÁTE POCIT, ŽE DÉLE VYDRŽÍ, ale ne.
Domácí máslo
Nic jednoduchého, ale stojí to zato. Čistá smetana, špetka soli a někdy bylinky. Je výborné, ale nevydrží tak dlouho jako to kupované. Nemám tam ty stabilizátory a je v něm i trocha toho podmáslí. Máslo se po utlučení musí vypírat ve studené vodě a vždy tam něco málo zbyde. Moje vydrží max. 3 týdny, ale dá se bez problémů zamrazit.
Bylinkové máslo je skvělé na maso z grilu nebo jen tak na pečivo. V mnoha zemích ho nechají schválně zrát, aby mělo takovou svoji charakteristickou chuť. Pak je to něco mezi máslem a sýrem.
MÁM HO OBČAS a v malém množství, spíš na ochutnání.
PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO - GHÍČKO
JEN OBČAS. SPÍŠ NA OCHUTNÁNÍ.
Obaly a recyklace
Jsem nadšený hobík, obaly jsou pro mě dost nákladné, takže preferuji recyklovat / pokud to jde /.
Po domluvě je možné plnit i do vlastní nádoby, sklenic nebo kelímků.
SKLENĚNÉ OBALY BY BYLO FAJN ROZHODNĚ VRACET.